Kitaptan alıntı: “Vatandaş: Beyaz Saray'dan Sonra Hayatım”, Bill Clinton

EnondeR

New member
Knopf

Bu makaleden satın aldığınız herhangi bir şeyden ortaklık komisyonu alabiliriz.

Beyaz Saray'dan ayrıldığından bu yana geçen yirmi üç yıl içinde, eski Başkan Bill Clinton, bir kamu görevlisi ve seçilmiş bir yetkili olarak siyaset hayatını, aynı anda Amerika'nın vaadini gerçekleştirmeyi amaçlayan sıradan bir vatandaşın hayatına dönüştürmek için çalıştı. kendi deyimiyle “İki Amerika… birbirinden çok farklı hikayeler.”

Yeni kitabında, “Vatandaş: Beyaz Saray'dan Sonraki Hayatım” (Salı günü Knopf tarafından yayınlanacak) Clinton, John Quincy Adams'tan Jimmy Carter'a kadar diğer üst düzey yöneticilerin başkanlık sonrası dönemlerini ve kendisinin nasıl “şu anda ve gelecek için yaşamaya” kararlı olduğunu değerlendiriyor.

Aşağıdaki alıntıyı okuyun ve Tracy Smith'in Bill Clinton ile 17 Kasım'da “CBS Pazar Sabahı” programında yapacağı röportajı kaçırmayın!

Bill Clinton'dan “Vatandaş: Beyaz Saray'dan Sonraki Hayatım”

Dinlemeyi mi tercih edersiniz? Audible'ın şu anda 30 günlük ücretsiz deneme sürümü mevcut.

21 Ocak 2001'de, siyasette ve seçilmiş görevde geçirdiğim yirmi beş yılın ve cumhurbaşkanı olarak sekiz yılın ardından yeniden sıradan bir vatandaştım. Birkaç hafta boyunca, ne zaman bir odaya girsem kaybolduğumu, çünkü kimsenin gelişimi anmak için bir şarkı çalmadığını söyleyerek sık sık şakalaşırdım. “Şef'e selam olsun” artık halefimin marşıydı. Başkan olmayı seviyordum ama iki dönem sınırını destekledim ve bir günümü hâlâ bu işte olmayı dileyerek geçirmemeye kararlıydım. Şimdiyi ve geleceği yaşamak istedim. Nadir durumlar dışında, bu sözü kendime tuttum, ancak 2016 seçimlerinden sonra çok daha zorlaştı, koronavirüsün ortaya çıkmasından, George Floyd'un öldürülmesinden, 6 Ocak 2021'de Kongre Binası'na yapılan saldırıdan ve yaratıcı çabalardan sonra daha da zorlaştı. sağcı kültür savaşçılarının, kendileri ve hepimiz için işleri daha iyi hale getirecek mantıklı planlar olmaksızın, şikayetleri körüklemenin yeni yollarını bulmaları.

Beyaz Saray'dan sonraki yıllar her eski başkan için farklıdır. 2001'de yalnızca elli dört yaşındaydım; çok fazla enerjiye, faydalı deneyime ve politikada geçirdiğim yıllardan kalma, sıradan bir vatandaş olarak halka hizmet etmek için kullanılabilecek ve kullanılması gereken bağlantılara sahiptim.

Peki eski bir başkan bunu nasıl yapmalı? Seleflerimin birçoğu, John Quincy Adams'ın “Hayatta eski bir Başkandan daha acınası bir şey yoktur” şeklindeki ünlü özdeyişini çürüterek, kendi zamanlarında gerçek bir fark yaratmışlardı. Adams'ın kendisi Kongre'de on altı yıl görev yaptı; bunlardan ikisi Abraham Lincoln'le birlikte Temsilciler Meclisi'nde köleliğe karşı mücadeleye liderlik etti. Aynı zamanda Yüksek Mahkeme'de Amistad'da esir tutulan Afrikalı Mende halkını da temsil etti ve köle olarak satılmadan önce serbest bırakılmalarını sağladı. Theodore Roosevelt yeni bir parti kurdu ve başkanlığa adaylığını koydu ve 1912'de üçüncü partiden bunu başaran tek aday olarak ikinci oldu. William Howard Taft, Yüksek Mahkeme'nin baş yargıcı oldu. Herbert Hoover, Başkan Harry Truman'ın yönetimi altında federal kamu hizmetini modernleştirme ve yeniden düzenleme çabalarına öncülük etti. Ve Jimmy Carter, Afrika'daki kobay kurdu belasını ortadan kaldırarak, zor yerlerdeki seçimleri denetleyerek ve Rosalynn ile birlikte Habitat for Humanity'nin yüzü haline gelerek, kurduğu vakıfla dikkate değer bir rekora imza attı.

Hillary şu anda Senato'da görev yapıyor olsa da, Çocuk Savunma Fonu başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmanın yarattığı etkiden her zaman etkilenmiştim. Beyaz Saray yıllarımızda onun Afrika, Kuzey İrlanda, Hindistan ve başka yerlerdeki sivil toplum gruplarıyla yaptığı çalışmaları izleyerek çok şey öğrenmiştim.

Bu yüzden esnek ama net bir misyonu olan bir vakıf kurmaya karar verdim: Amerika Birleşik Devletleri'nde ve dünya çapında yeni yüzyılımızın faydalarını en üst düzeye çıkarmak ve yüklerini en aza indirmek. Olasılıklar beni heyecanlandırdı ve başarabileceğimi umuyordum.

Bu arada daha acil bir gündemim vardı. New York'tan senatör olarak hizmetine yeni başlayan Hillary'yi ve Stanford'dan mezun olduktan sadece birkaç ay sonra Chelsea'yi desteklemek istedim, böylece isterlerse kamusal hayatta kalabilecekler, ben istemesem de mali açıdan güvende olabileceklerdi. Uzun yaşamayacağım ki aile geçmişim göz önüne alındığında bu muhtemel görünüyordu. Bunu yapmak ve Whitewater soruşturmaları ve görevden alma süreci sırasında biriken önemli yasal faturalarımı ödemek için para kazanmaya başlamam gerekiyordu ki bu daha önce hiç ilgimi çekmemişti. Arkansas valisi olarak, görevden ayrılmadan birkaç ay önce seçmenler bunu 60.000 dolara çıkarana kadar 35.000 dolar kazanmıştım. Başkan olarak 200.000 dolar kazandım ve bu parayla ailemizin masraflarının çoğunu ödedim; bunun büyük bir nedeni, işin mükemmel toplu konut sağlamasıydı!

Görevden ayrıldığımda, fırsatları nasıl artırabileceğimi ve karşılıklı bağımlılığımızın sorunlarını nasıl azaltabileceğimi çok düşünmüştüm. Daha adil bir şekilde paylaşılan refah yaratmalı, daha fazla ortak sorumluluk üstlenmeli ve farklılıklarımıza saygı duyulan ancak ortak insanlığımızın daha önemli olduğu daha fazla topluluk inşa etmeliydik.

Ancak kendimi içinde çalışırken bulduğum Amerika, 1970'lerde politikaya başladığımdan bu yana, hatta Beyaz Saray'dan ayrıldığımdan bu yana geçen kısa sürede birçok yönden değişmişti. İki Amerika çok farklı hikayelerle ortaya çıkıyordu. Çeşitliliğimizin bizi daha güçlü kıldığına ve yerel, eyalet ve ulusal topluluklarımızda paylaşılan fırsatlar ve sorumluluklar ve eşit muamele yoluyla paylaşılan refahı daha iyi elde edebilmemize olanak sağladığına inanılmaktadır. Diğeri ise artan çeşitliliğimiz ve ekonomik durgunluğumuz nedeniyle, çoğunlukla daha kırsal bölgelerde kaybedilen her şey için bir mücadele içinde olduklarına inanıyor. Ekonomimiz, sosyal düzenimiz ve kültürümüz üzerindeki kontrollerini kaybettiklerini düşünüyorlar. Politikalarımız üzerindeki kontrollerini kaybetmemeye ve diğer üçünün kontrolünü yeniden kazanmak için politikayı kullanmaya kararlılar.

Hala birlikte çalıştığımızda daha iyi şeyler yapacağımıza inanıyorum. Bu kadar kutuplaşmış bir ortamda, sizin gibi düşünenlerle birlikte sizin gibi düşünmeyen insanlarla da çalışmaya istekli olmanız gerekiyor. Neredeyse her zaman, işbirliği çatışmayı yener ve kararlı olmanız gerektiğinde uzlaşma için kapıyı açık bırakmak akıllıca olacaktır. Bunu yapabilme yeteneği büyük liderleri diğerlerinden ayırır. Nelson Mandela'nın kendisini yirmi yedi yıl boyunca hapseden partilerin liderlerini kabinesine koymasını ya da Yitzhak Rabin'in terör eylemleri masum vatandaşların canına mal olurken ve sonunda kendi canına mal olurken barış sürecini canlı tutmasını düşünün.

Şiddetin daha az olduğu zamanlarda bile bu yolu takip etmek zordur. Ailemin, yalnızca bize zarar vermekle kalmayıp aynı zamanda dikkatleri gerçek tartışmadan uzaklaştırarak ülkeye de zarar veren son derece kişisel saldırılarla ilgili birçok deneyimi var: ortak sorunlarımızla en iyi nasıl başa çıkılır. İşler zorlaştığında, Baby Huey ya da Dost Hayalet Casper adlı çizgi film figürlerinin büyük şişirilebilir oyuncaklarından biri olduğumu hayal etmeye çalıştım; onlar ilkokuldayken çocukların en büyük favorileriydi. Onları yere serebilirsin ve her zaman hemen geri sıçrarlar. Siyasette hayatta kalabilmek için tekrar tekrar yapmanız gereken şey budur. Belki de o büyük uçurumun ötesine ulaşan mutlu savaşçıların temsilcisi olarak o sıçrayan figürleri yeniden üretmeye başlamalıyız. İnsanlar onları evde ve işte tutabilir, her iş gününe onları yere vurarak başlayıp bitirebilirler ve geri döndüklerinde gülümseyebilirler. Kafamızı boşaltabilir ve inşaat ve işbirliği işine geri dönmemize yardımcı olabilir.

Tarihin sürekli gelgitleri içinde kalıcı zaferlerin veya yenilgilerin olmadığını kabul ederseniz ve her yaşamın, zaman ve koşullar ne olursa olsun, görülmeyi hak eden bir hikaye olduğunu asla unutmazsanız, kamu hizmetinde bir yaşam son derece ödüllendirici olabilir. ve duydum.

Hayatımın bu yeni bölümüne girerken, her zaman yaptığım gibi skor tutacağımı biliyordum: Bıraktığınızda insanlar başladığınız zamana göre daha mı iyi durumdalar? Çocuklarımızın daha parlak bir geleceği var mı? Ayrılmak yerine bir araya mı geliyoruz?

Bu kitap, Beyaz Saray'dan ayrıldığımdan bu yana geçen yirmi üç küsur yılın hikayesi; büyük ölçüde, ben onların hayatını değiştirmeye çalışırken benim hayatımı değiştiren diğer insanların, sevdiklerim ve sevdiklerim de dahil olmak üzere beni destekleyenlerin hikayeleri aracılığıyla anlatılıyor. kaybettiğim ve yol boyunca yaptığım hataların.

Ailemin, yeni ve eski arkadaşlarımın yardımıyla, harika bir kadroyla, merakımın, enerjimin ve çalışma yeteneğimin dayanıklılığı sayesinde yeni deneyimlerle dolu bir hayata sahip olabildiğim için çok minnettarım. Küçük ama büyüyen ailemizde gerçek neşeyi bulurken, sıradan bir vatandaş olarak insanlara yardım etmenin ve onları güçlendirmenin yeni yollarını arıyoruz. Hem 2008 hem de 2016'da senatör, dışişleri bakanı ve başkan adayı olarak Hillary'ye tezahürat yapmayı ve Chelsea'nin özel sektör, akademi, Clinton Vakfı ve Clinton'daki çalışmalarıyla kurduğu hayatı merakla izlemeyi çok sevdim. Sağlığa Erişim Girişimi, yazdığı kitaplar ve sevdiğim ve hayran olduğum Marc'la olan aile hayatıyla. Chelsea, kendisinin ve Marc'ın çocuklarına “cesur olmayı ve nazik olmayı” öğrettiklerini söylüyor. Gösteriyor. Onların büyükbabası olmayı seviyorum ve Chelsea ve Marc'ın Hillary ve beni hayatlarına dahil olmaya davet etmelerinden çok memnunum.

Bu kitap çıktığında yetmiş sekiz yaşında olacağım; anne tarafından büyük-büyükannem ve büyükbabamın doğrudan Amerikan Gotiği'nden çıkıp yetmişli yaşlarının sonlarına gelmesinden bu yana ailemdeki en yaşlı kişi olacağım. Ama hâlâ insanların birlikte nasıl daha iyi hayatlar yaşayabileceklerini düşünüyor ve hayal ediyorum ve yine de onlara bunu yapmalarında yardımcı olmak istiyorum. Yerimde duramıyorum ve geri dönemem. Pek çok insanın her gün yaptığı gibi ben de denerken yakalanmayı hedefliyorum. Bu gerçek Amerikan tarzıdır.

Penguin Random House LLC'nin bir bölümü olan The Knopf Doubleday Group'un bir baskısı olan Alfred A. Knopf tarafından yayınlanan, Bill Clinton'un “Yurttaş: Beyaz Saray'dan Sonra Hayatım” kitabından alıntı. Telif Hakkı © 2024, Bill Clinton'a aittir. Her hakkı saklıdır. Bu alıntının hiçbir kısmı yayıncının yazılı izni olmadan çoğaltılamaz veya yeniden basılamaz.

Kitabı buradan alın:

Bill Clinton'dan “Vatandaş: Beyaz Saray'dan Sonraki Hayatım”

Yerel olarak satın alın Bookshop.org

Daha fazla bilgi için:

Daha